Het gehoor is een bijzonder orgaan

Het fijnst is natuurlijk als uw gehoor perfect functioneert en u een speld kunt horen vallen. Helaas is dat niet meer altijd het geval en zeker met het klimmen der jaren neemt de kwaliteit van uw gehoor geleidelijk af. Ook steeds meer kinderen en jongeren lopen gehoorschade op. Dat komt door luisteren naar muziekspelers en harde muziek tijdens het uitgaan.

Het gehoor is een bijzonder orgaan en bestaat uit maar liefst drie onderdelen. De oorschelp, het middenoor en het binnenoor zorgen ervoor dat we geluiden kunnen horen. Door middel van het opvangen van trillingen worden er signalen naar de hersenen gestuurd die het herkennen als geluid. Als één van de genoemde onderdelen beschadigd is, dan wordt het gehoor minder.

Maak een afspraak

anatomie van het oor

Slechthorendheid

Slechthorendheid

Slechthorendheid kan aangeboren zijn of het kan op latere leeftijd ontstaan door diverse factoren. Daarnaast kan erfelijkheid een rol spelen. Er zijn verschillende soorten slechthorendheid. De meest voorkomende is de waarnemings- of perceptieve slechthorendheid. Bij deze vorm van slechthorendheid werkt het binnenoor niet goed. Doordat de cellen in het slakkenhuis beschadigd zijn, zijn geluiden minder goed hoorbaar en worden ze vervormd. Oorzaken kunnen zijn: erfelijkheid, verouderingsprocessen, lawaai, medicijnen, ziekte (bijvoorbeeld de ziekte van Ménière) of een slecht functionerende gehoorzenuw.


Naar de huisarts

Merkt u in gezelschappen dat u uw gesprekspartner maar moeilijk kunt verstaan, dan moet er een belletje gaan rinkelen! U kunt bij HoorPartners terecht voor een gratis hoortest. Wacht niet te lang en kom langs, wij nemen graag die drempel voor u weg.

U kunt ook een bezoek brengen aan uw huisarts. Hij/zij kan u doorverwijzen naar een KNO-arts. Indien u nog geen hoortoestellen draagt, is een bezoek aan de KNO-arts altijd nodig om medisch behandelbare problemen uit te sluiten. De KNO-arts geeft ook de officiële indicatie voor een hoortoestel af. Dit is meestal een eis van de zorgverzekeraar. Als u al hoortoestellen heeft, dan is een bezoek aan de KNO-arts niet altijd noodzakelijk. StAr-gecertificeerde audiciens van HoorPartners kunnen dit voor u beoordelen.

De KNO-arts of de huisarts kan u doorverwijzen naar het Audiologisch Centrum. Het Audiologisch Centrum doet uitgebreide onderzoeken op het gebied van gehoor en evenwicht en begeleidt complexe hoortoestelaanpassingen. Voor kinderen tot 16 jaar is begeleiding door een Audiologisch Centrum altijd vereist.

Zoek een HoorPartners-audicien in de buurt


Top